Zachrániš jenu veveričku-zachrániš jednu zvieraciu dušu!

Blog dosud nebyl aktivován. Jako potvrzení Vám byl odeslán e-mail, obsahující aktivační klíč. Pokud jste vlastníkem tohoto blogu a nedostali jste aktivační e-mail, nebo jste jej omylem smazali, přihlaste se prosím a nechte si jej poslat znovu.

Srpen 2009

naše aktivity

29. srpna 2009 v 21:50 | Vaša Luss
Pôvodne som s kamarátmi chcela založiť nadáciu za záchranu veveričiekale neujalo sa to a tak som sa rozhodla založiť aspoň stránku veveričiek.....podla mňa sú to velmi dôležité zvieratká v našom ekosystéme a prispievajú aj ku kráse nášho malého štátu-SLOVENSKA . Veveričkám by som chcela aspoň tak pomáhať že ich budem chodiť krmiť a jeden článok o veveričkáh a ich záchrane by osm chcela dať aj do zlatomoraveckých-tekovských novín. môžno sa to ujme a článok sa dostane aj do známejších novín ale to užechajme na osud. Chcela by som ludí poprosiť aby neznečisťovali prostredie okolo seba a hlavne v parkoch prírodných rezerváciach. Toto znečisťovanie neprianivo pôsobí na ovzdušie...na pôdu ale aj na flóru a faunu. k sa vám moja stránka páči a máte radi prírodu tak sa podla too prosím vás aj správajte.....

ohrozené veverice

29. srpna 2009 v 20:46 | web
Veverica stromová

Veverica stromová sa vyskytuje na Slovensku po celom území v lesných ekosystémoch od nížin až po hornú hranicu lesa (1 600 m n. m.). Početnosť v jednotlivých populačných jednotkách silne kolíše, najmä kruté zimy sa môžu podpísať na nízkych populačných stavoch veveríc v niektorých rokoch.
Veverica stromová obýva všetky typy lesného prostredia, aleje stromov, parky, záhrady, cintoríny. Uprednostňuje smrekové porasty, ktoré jej poskytujú bohatý zdroj obživy (semienka) a hustý zápoj zasa úkryt. Veverica je dokonale prispôsobená životu v lesnom prostredí, kde výborne lezie po stromoch a skáče z konára na konár až do vzdialenosti 3-4 metre. Huňatý chvost jej slúži ako kormidlo i padák súčasne. Veverica je zviera aktívne cez deň, s vrcholom aktivity zrána a k večeru. Zimu veverica neprespáva celú, ale pri pretrvávaní zdrvujúcich mrazov je schopná upadnúť do stavu akýchsi "driemot", v ktorom prečká niekoľkodňové nepriaznivé počasie. Veverica prespáva v hniezde, ktoré je schopná si sama vybudovať. Na nocovanie a odpočinok však využíva často i opustené hniezda dravých vtákov alebo vrán a obýva aj dutiny stromov.
Potrava veverice stromovej je prevažne rastlinná, pochutí si najmä na semenách ihličnatých drevín, hlavne smreka, takže úspešné prezimovanie veveríc často závisí od úrody šišiek smreka. Má však rada i semená hrabu, buka, ako aj lieskové oriešky. Na zimu si veverice chystajú zásoby v dutinách stromov alebo v kopách raždia či v zemných dierach pod pňami. Veverice sa pária v apríli až júni. Samica je gravidná 35 dní a vrhá 3-5 mláďat, ktoré sú slepé štyri týždne.
Populácie veverice stromovej sú ohrozené ľudskou činnosťou (vyrubovanie lesa a starých stromov, v ktorých nocuje a odchováva mláďatá). Zdrvujúce mrazy počas zimných mesiacov a neúroda semena ihličnatých stromov do značnej miery ovplyvňuje mortalitu jedincov. Hrozbu vysokého úhynu počas zimy možno podstatne znížiť prikrmovaním prirodzenou potravou.

Veverica Stromová

29. srpna 2009 v 20:39 | web
Veverice stromové

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prejsť na: navigácia, hľadanie
Veverica obyčajná
Veverica obyčajná, (lat. Sciurus vulgaris), je cicavec z čeľade vevericovitých.Je dobre prispôsobená životu na stromoch.Chrbát má červenohnedý, sivočervený, hnedý až čierny, brucho biele, huňatý chvost a ušnice v zime s dlhými štetinkami. Aktívna je najmä cez deň. Žije na stromoch, veľmi dobre sa šplhá a skáče. pohybuje sa veľmi šikovne aj po tých najvyšších konaroch. Pri skokoch jej pomáha udržiavať rovnováhu dlhý huňˇatý chvost. rýchlo sa šplhá ale rýchlo sa pohybuje aj po zemi. Stavia guľaté hniezda z vetvičiek, trávy a machu, obýva aj dutiny stromov a staré hniezda.počas tuhej zimy veverice čerpajú zo svojich letných a jesených potravinových zásob,alebo spia v hniezde. Zbiera semená ihličnatých a listnatých stromov, bobule, huby , článkonožce,vajcia, mláďatá vtákov. Ročne máva 1 - 2 vrhy s 2 - 5 holými, slepými mláďatami. Oči otvárajú po 4 týždňoch a živia sa materským mliekom 9 až 12 týždňov. Shopnosť lúskať orechy a šišky je vrodená, ale cvičením sa zdokonaľuje. Pomocou dlhých ostrých pazúrov sa dokáže dokonale šplhať po kmeňoch stromov. Kvôli jej malej hmotnosti (230 až 500 gramov) dokáže liezť aj na vysoké, tenké vetvičky.



A tu su nase milé Veverice stromové.Mnoho ludi si myslí ze tieto tvory moze chovat bez povolenia. POZOR to nie je tak kto má záujem o chov sa musí registrovat na zivotnom prostredí a zrejme Vám oznámia �e si ich musíte dat nacipovat. Pred mesiacom som nasiel inzerát na predaj veveríc na slovensku za 1500sk/ks co ked si zoberieme do úvahy �e ich treba nacipovat tak ta cena neni realna.Nedalo mi tak som tam zavolal a pani ktorá mi zdvihla telefon mi hned odvrkla vrej oni nepotrebuju �iadne potvrdenie a chovaju ich uz 11 rokov.No vdzy pri kazdej kúpe nejakeho zvieratka sa informujte na zivotnom prostredí aby ste mali istotu ze Vám casom niekto nemoze zvieratko odobrat prípadne vas aj zatvorit za nelegalne drzanie chráneného zvieratka. Toto prosým berte ako radu ak sa chcete vyhnut zbytocným komplikáciam.